A fekvőbeteg-ellátás újraindításáért tüntettek Vásárosnaményban

Pár hét leforgása alatt már a második demonstrációnak volt tanúja Vásárosnamény, ezúttal civilek követelték a kormányzattól, hogy nyissák újra a helyi kórház fekvőbeteg-ellátással foglalkozó osztályait, amelyeket idén tavasszal ürítettek ki, az új koronavírus járvány elleni küzdelemre való hivatkozással Kásler miniszter utasítására.

A Vásárosnaményi Kórház főkapujánál több száz résztvevővel megtartott demonstráció Facebook-eseményében így fogalmaztak a szervezők:

„Elfogadhatatlannak és minden szakmai indokot nélkülöző döntésnek tartjuk a jelenleg kialakult helyzetet, mellyel szemben csak közös összefogással léphetünk fel!”

Az eseményt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is közvetítette élő videóban:

A Mérce megkereste az esemény főszervezőjét, Dr. Sápi Mónikát, aki elmondta

„Pár éve a sürgősségi osztályt hasonlóan zárták be a kánikulára meg a szabadságolásokra hivatkozva, és azóta se nyitottak ki újra. Ez alapján azt feltételezzük, hogy esetleg ugyanígy járnak majd el a két fennmaradó osztállyal most is.”

A kormányzat ugyanis korábban ígéretet tett arra, hogy szeptembertől a kórház öt fekvőbeteg-ellátással foglalkozó osztályából hármat újranyitnak. A gyerekosztály és a rehabilitációs osztály újranyitásáról Sápi szerint nincs egyelőre semmilyen hír.

A tüntetés vásárosnaményi szervezője elmondta továbbá, hogy szülei idősek és betegek, egyikük daganatos, másik végstádiumú Parkinson-kóros. Minősíthetetlennek tartja, hogy városában 40 ezer ember van kiszolgáltatva a kórházi osztályok bezárásának.

„Ha nem is lenne személyes érintettségem, akkor is jöttem volna demonstrálni.”

– tette hozzá.

Pár héten belül ez már a második tüntetés a városban.

Amint arról a Mérce is beszámolt, több száz, molinókkal és táblákkal demonstráló munkás vonult július közepén a vásárosnaményi ARJ Ruhagyár épülete elé. Ahogyan arról többször is írtunk, a brit tulajdonban lévő, férfi felsőruházatot gyártó cég április vége óta egy fillér bért nem fizetett varrónőinek, március vége óta pedig a vírushelyzetre való tekintette maszkok és védőfelszerelések gyártására állt át, itt az addigi alapbér 70%-ának megfizetését ígérték a tulajdonosok, azonban ebből sem valósult meg minden.

A tüntetésen szolidaritásukat kifejezve megjelentek a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői is.

Az üzem dolgozóit is megszervező Bánya- és és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) elnöke, Rabi Ferenc is beszélt a demonstráción, aki hangsúlyozta, a cég által kialakított helyzet tarthatatlan, mivel a cég nem vette igénybe az állam által a járványhelyzetre biztosított támogatás, eközben azonban dolgozói munkaszerződését fel sem mondta, így ők pénz nélkül, jogszerűen más munkát sem tudtak keresni ebben az időszakban.

Source

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.