Egy tengeralattjáró-roncs megtisztítása

A Jón-tengeren 1941-ben süllyedt el a HMS Perseus nevű brit tengeralattjáró, Kefalonia és Zakintosz szigetei között. Ma 52 méteres mélységben pihen, és a történetét, sok más hajóéhoz hasonlóan a katasztrófa egyedüli túlélője is színesíti. John Capes fűtő akkor menekült ki a tengeralattjáróról, amikor az egy olasz aknával találkozva elsüllyedt. Nemcsak a tengeralattjáró megsemmisülését élte túl, hanem a Kefalonia szigetéig tartó 8 km utat is, amit éjszaka, úszva tett meg. A sziget lakói 18 hónapig rejtegették, majd egy török halászhajón Szmirnába csempészték. Később brit birodalmi kitüntetést kapott, a HMS Perseus roncsa pedig második világháborús kulturális örökségi helyszínként pihen a tenger mélyén.

2020. július 22-26 között, hosszú előkészületeket követően 6 speciálisan képzett önkéntes búvár a Ghost Diving nevű jótékonysági szervezet segítségével végre eljuthatott a roncshoz, hogy eltávolítsák róla a fennakadt halászhálókat, s más, halászat során elveszített felszereléseket, amelyek beborították a roncsot. Ezzel a különösen nagy biológiai sokszínűségnek örvendő tengeri élőhely lakói számára tették veszélytelenné a roncsot. Olyan állatok bukkantak fel, miközben a búvárok dolgoztak, mint az álcserepesteknős, a delfin, vagy a mediterrán barátfóka. A becslések szerint évente állatok milliói pusztulnak el halászok által elveszített felszerelésbe gabalyodva.

A búvárcsapat három, egyenként 65 perces merülést hajtott végre. Az első során alaposan felmérték a roncsot, majd a parancsnoki torony és a tengeralattjáró elülső felének külső burkolata volt a munkájuk két fő célpontja. A tornyot már a második merüléssel megszabadították az összes hálótól, és ezzel egyúttal a roncs eredeti külleme is feltárult. A harmadik merülés során egy olyan hatalmas hálót bontottak le a hajótest elejéről, ami azt egészen az aljáig befedte. A munkálatokat különösen megnehezítette az a számtalan zsinór, ami az évek során a hálókba akadt és összegabalyodott velük. Az Aquatic Scuba Diving Club támogatásával végrehajtott tisztító munka 5 napot vett igénybe, a környék más területein is dolgoztak a búvárok, és 500 kg. elhagyott halászati felszerelést gyűjtöttek be az 50 méteres mélységből.

Az akciót a Healthy Seas (Egészséges tengerek) szervezte, és a tenger megtisztításán túl egy olyan produkciót is szervezett Kefalonia szigete fővárosának nevezett településen (Argosztoli), amelyen helyi csoportok, művészek vettek részt, és a sziget körüli tengerek és a Natura 2000-es területek fontosságára hívták fel a figyelmet, beleértve a szennyezést és az elhagyott halászhálókat.

A Földközi-tengerben őshonos álcserepesteknős (Caretta caretta)  védelme a következő cél, ennek érdekében a Healthy Seas egy adománycsekket nyújtott át a Kateleios Önkéntes Csoportnak. A szervezet nemrégiben egy megrendítő rövidfilmet is készített az elhagyott halászhálók jelenségéről és azok halálos voltáról A teknős félelme címmel, amelynek narrátora Gelareh Darabi, az Al Jazeera és a National Geographic újságírója volt.

[embedded content]

A mostani akció során a tengerből kiemelt nejlon halászhálókat szemétből újrahasznosított termékké alakítják át, az ECONYL márkanevű fonal készül belőle, amelyet aztán zoknik, úszódresszek, sportöltözetek és szőnyegek gyártása során használnak fel.

Source

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.